Programa del XXVI Seminari Blanquerna a Can Alcover
Dissabte, dia 27 d’octubre
9.00 h Recepció i inscripcions
9.30 h “La crisi econòmica: com hem arribat fins aquí? i com en podem sortir?”
Ferran Navinés, professor d’Economia de la UIB; i Carles Manera, catedràtic d’Història Econòmica de la UIB. Modera: Jaume Mateu.
11 h Cafè
11.30 h “Frau, dèficit i inequitat fiscal: Estat del Benestar o Estat de beneficència?”
Maria Antònia Truyols, professora d’Economia de la UIB, i Bernat Riutort, professor de Filosofia de la UIB. Modera: Miquel Rosselló.
13.30 h Dinar
16.00 h “Alternatives de futur: model econòmic, energètic, mediambiental i territorial”
Jaume Garau, economista, i Ivan Murray, professor de Geografia de la UIB. Modera: Nanda Ramon.
17.30 h Cafè
18.00 h “Economia local i sobirania alimentària: el cas de Mallorca”
Mateu Morro, d’Unió de Pagesos de Mallorca; Xisco Mengot, de la Cooperativa Coanegra; Teo Nogara, del Projecte Cooperativa integral; i un representant del Mercat Ecològic. Modera: Lila Thomàs.
19.30 h Taula rodona: “Una societat mobilitzada, llavor de canvi”
Maties Oliver, president de Jubilats per Mallorca; Margalida Ramis, portaveu del GOB; Rosa Deyà, de Crida per una educació pública i de qualitat; i Txema Coll, de la Societat Balear de medicina familiar i comunitària. Modera: Tomeu Martí.
Diumenge, dia 28 d’octubre
10.00 h “El fracàs de l’Estat Espanyol: Economia, política, identitats”
Pere Sampol, director de la Fundació Emili Darder, i un membre de la junta directiva del CIEMEN. Modera: Macià Calafat.
11.30 h Cafè
12.00 h Taula rodona: “Nous escenaris polítics a Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià”
Xavier Rius, responsable d’organització del Consell Executiu Nacional de Compromís; Alfred Bosch, diputat d’Esquerra Republicana de Catalunya al Congrés; Biel Barceló, diputat de la Coalició PSM–Iniciativaverds-Entesa; i Josep Melià, president de Convergència per les Illes. Modera: Pilar Arnau i Segarra.
El Grup Blanquerna és un espai de debat i reflexió, plural i transversal que, des de posicions crítiques, treballa al servei de les Illes Balears i dels Països Catalans. El seu objectiu és, mitjançant l’estudi i l’anàlisi, oferir a la ciutadania i especialment al jovent, eines interdisciplinars per entendre i afrontar els reptes que el segle XXI portarà a Mallorca, a les Illes Balears i als Països Catalans; a la Mediterrània, a Europa i al món; així com advocar per la globalització de les llibertats civils i nacionals, la justícia social, la igualtat, la solidaritat i la defensa dels drets humans i ecològics. El Grup Blanquerna és una entitat germana de l’Obra Cultural Balear.
Des del seu naixement el 1985, de la mà de persones com Climent Garau, Francesca Bosch, Pere Llabrés o Josep Maria Magrinyà, amb una inspiració nacionalista, humanista i progressista, el Grup Blanquerna ha contribuït a donar una formació integral a un ample i heterogeni ventall de joves mallorquins entre els que es trobaven destacats militants i activistes del sobiranisme illenc. Durant la segona meitat dels anys vuitanta i les dècades dels noranta i dels dos mil les seves activitats i, molt especialment, el seu tradicional seminari de tardor, foren l’espai de trobada, coneixença, debat i reflexió per excel•lència de diverses generacions de joves illencs propers als valors del nacionalisme polític i cultural, el progrés social i la defensa del territori i el medi ambient. Nombroses iniciatives de la societat civil mallorquina i del teixit associatiu juvenil, com el moviment en defensa de la llengua i la cultura catalanes o el sindicalisme estudiantil, foren esperonats fruit del treball i les sinèrgies generades pel Grup Blanquerna. Un nombre important de joves de Principat de Catalunya i el País Valencià, a més, participaren habitualment a les trobades i seminaris. Uns aplecs que conjugaven allò formatiu i allò lúdic de forma molt habitual.
El Grup Blanquerna ha arribat al seu XXVI Seminari en un context marcat per la incertesa política, econòmica i social, tant a nivell de les Illes Balears i els Països Catalans com a l’àmbit global. Aquest seminari vol donar arguments per entendre, des de Mallorca, aquests temps presidits per la crisi de l’economia i de la societat, però també del model d’Estat. Uns canvis que afecten i afectaran, ben segur, a les properes generacions i davant els quals cal prendre postura. El seu títol és “Mallorca davant la crisi global i la crisi de l’Estat”.
Amb el suport de: l’Obra Cultural Balear, la Fundació Emili Darder i l’Ateneu Pere Mascaró.
XXVI SEMINARI BLANQUERNA
(Can Alcover, 27 I 28 D’OCTUBRE)
MALLORCA DAVANT LA CRISI GLOBAL I LA CRISI DE L’ESTAT
Butlleta d’inscripció
Nom
Població
Telèfons
Adreça electrònica
INSCRIPCIÓ AL SEMINARI 5 euros
DINAR DISSABTE (facultatiu) 10 euros
DATA MÀXIMA D’INSCRIPCIÓ AL DINAR: DIJOUS 25 D’OCTUBRE
La inscripció al seminari inclou la reserva d’un seient i la carpeta del 26è. Seminari Blanquerna.
Heu de lliurar la butlleta d’inscripció a les oficines de l’OCB, o mitjançant un correu electrònic a secretaria@ocb.cat