L ’Institut Triangle de Mar Blava, una institució que agrupa col•lectius i persones d’arreu del Països Catalans (Principat, País Valencià, Illes, Catalunya Nord, l’Alguer i Andorra)s’ha presentat enguany a la Universitat Catalana d’Estiu de Prada de Conflent.

L ‘ITMB és un col•lectiu viu d’àmbit del països catalans que es dedica a la reflexió i al debat en base a tres eixos centrals: la defensa de l’emancipació social, de la terra i del País.

L’ Institut aglutina col•lectius i persones que se senten identificades amb els postulats polítics de l’esquerra verda i sobiranista i que lògicament i des de la pròpia autonomia, tenen vinculació amb les formacions polítiques de l’espai roig i verd dels països catalans. Formacions polítiques totes elles amb presència institucional als seus respectius territoris.

És per tant també un espai de confluència dels diferents partits ecosocialistes de l’àmbit dels Països Catalans en moments crucials pels seus territoris, en el que es viu arreu una forta ofensiva neoliberal contra l’estat del benestar, el medi ambient i la cultura i llengua comuna i per què no dir-ho, un moment que augura bones perspectives de creixement polític, social i electoral a tots ells i als seus aliats de l’esquerra nacional i sobiranista.

A més des de l’ ITMB defensem amb força com a senya d’identitat pròpia la confluència de tots els col•lectius que el composen des de la col•laboració d’igual a igual, sense qüestionar en cap moment la sobirania de cap dels territoris i rebutjant radicalment la subordinació a cap possible centre.
Des de la seva darrera trobada a Maó el final del mes de maig, l’ Institut ha posat en marxa una pàgina web, WWW.trianglemarblava.cat que és un instrument més per posar en comú coneixement i reflexions. Una pàgina que compta amb un gestor o gestora a cada territori que podrà incloure la informació pròpia que consideri. Així mateix té lings a pàgines d’entitats polítiques, culturals i socials de tots els territoris. Comencem amb 80, però treballem per anar-les ampliant.

La coincidència de l’acte de presentació de l’ ITMB amb el dia d’entrega dels premis Canigó, va permetre que tots els membres presents assistíssim a l’acte d’entrega del premi Canigó a l’Obra Cultural Balear i poguéssim escoltar el brillant elogi que feu el Doctor Gabriel Bibiloni i felicitar a la seva Vicepresidenta Marisa Cerdó pels cinquanta anys de lluita en defensa de la cultura i llengua comuna així com pel seu excel•lent i valent discurs que feia honor a la història de l’OCB. L’espantada del Director General de Universitats del Govern de les Illes Balears, Sr. Miquel Deyà fou un exemple més del talant autoritari de la dreta que ens governa, incapaç d’encaixar una crítica i respectar la diversitat. Per si havia qualque dubte quedà clar a tots que ens queda molta lluita per endavant.