Nova reunió del Consell de les Fundacions
El proppassat dimecres 7 de setembre es reuní el Consell de les Fundacions, que aprovà el següent Pla de Feina:
PLA DE FEINA PEL CURS 2016 – 2017
Pla de feina pel proper curs aprovat a la reunió ordinària del Consell de les Fundacions del 7 de setembre. Segueix l’estructura organitzativa de les Fundacions, és a dir les sis àrees que són:
1.- Àrea de debat i divulgació:
Seguir organitzant conferències i debats del cicle: Crisi de l’Estat espanyol: Alternatives.
Elaborar un catàleg de conferències, debats, presentacions de llibres, revistes, documentals, per oferir a les organitzacions polítiques, socials i culturals del pobles i organitzar la implementació d’aquesta tasca per aconseguir una major presència a la part forana.
Organitzar els actes públics que els distints espais de treball planifiquin.
Organitzar tertúlies periòdiques (sopar, .....) amb representants de l’administració per acostar la gestió a sectors propers i/o amb persones adequades per fer un debat de temes de política general
2.- Àrea d’anàlisi de la realitat i elaboració d’alternatives:
Intentar crear tres nous espais: Un tindria l’objectiu de promoure el diàleg entre creients i no creients dins l’esquerra alternativa,i l’altre treballaria amb l’elaboració d’alternatives en torn a la cultura i la llengua al segle XXI dins el concepte de multiculturalitat a una societat marcada per la immigració i per últim un espai de ciutadania inclusiva que abordaria el concepte de ciutadania des de diversos sectors socials.
Espai pel bicentenari del naixement de Carles Marx. Seguir treballant amb la divulgació del personatge i la seva obra i elaborar una proposta d’activitats pel bicentenari.
Espai de construcció nacional i sobirania. Amb motiu del 50 aniversari de la publicació d’ Els Mallorquins organitzar i realitzar un debat obert al conjunt de la ciutadania, per reflexionar sobre els reptes passats, presents i futurs del mallorquinisme polític per adaptar-lo a les circumstàncies de les Illes Balears del segle XXI. A final d’any se celebraran les jornades temàtiques i per la propera primavera se tancarà amb un simposi.
Espai d’història. Se proposa les següents activitats:
- Organitzar un acte de record i reconeixement de la figura de Josep Mª Llompart en el 25 aniversari de la seva mort, el 28 de gener.
- Participar en els actes unitaris de Memòria Democràtica
- Organitzar actes de divulgació del llibre Aurora Picornell, de la historia al símbol de David Ginard i de les ponències de les primeres jornades d’història del Moviment Obrer de Mallorca amb motiu del 90è aniversari de la construcció de la Casa del Poble de Ciutat.
- Organitzar les II jornades d’història del moviment obrer a Mallorca amb el títol de: El moviment obrer i les revolucions europees de 1917.
- Recopilar la documentació de les jornades «Mallorca davant el centralisme» per la seva edició.
- Fer el guió cinematogràfic per un documental sobre l’antifranquisme a les Illes.
Seguir treballant en la creació d’un Centre d’estudi i divulgació de l’antifranquisme a les Illes.
80è aniversari assassinats Aurora Picornell i les roges del Molinar (gener)
80è aniversari assassinats Emili Darder, Alexandre Jaume.....(febrer)
Espai per la renovació i enfortiment del sindicalisme de classe. Acabar el document sobre la realitat del sindicalisme a les Illes i organitzar unes jornades públiques per començar el debat en profunditat sobre el sindicalisme del segle XXI.
3.- Àrea de formació. Dins el proper any ens hem de proposar donar un fort impuls a aquesta àrea que suposa una de les senyes d’identitat més importants de les Fundacions. La proposta és:
Constituir un nucli de companys i companyes que s’impliquin en la formació i la constitució de l’Escola Oberta Ciutadana.
Organitzar i implementar la primera escola de tardor de MÉS.
Preparar un programa de formació pel curs 2016 – 2017 conjuntament amb els distints espais de MES que ho desitgin (igualtat, medi ambient, etc...) Joves de MES, etc...
Proposar al sindicats CCOO i Stei la col·laboració en la preparació i organització de cursos de formació política i sindical.
Estar oberts a les organitzacions socials que desitgin col·laborar amb les Fundacions per fer formació.
4.- Comunicació. Aquesta també és una àrea a la qual caldria donar-li un impuls.
A partir de les WEBs de l’Ateneu i de la Fundació Emili Darder constituir la WEB de les Fundacions.
Incrementar substancialment la presència a les xarxes socials.
Seguir publicant l’Altra Mirada, reforçant el seu Consell de Redacció, la seva presencia a la part forana i a les altres Illes. Millorar la seva difusió.
Editar un número extraordinari de l’Altra Mirada que podria ésser sobre: Sobirania fiscal, nou model energètic o Cultura i País.
Seguir treballant en la construcció d’un Portal de les Fundacions que a part d’integrar la WEB i l’Altra Mirada pugui contar amb un canal youtube i una publicació digital diària.
Publicar les ponències de les primeres jornades d’història del Moviment Obrer a Mallorca i les de les jornades «Mallorca davant el centralisme»
5.- Àrea de relacions socials i polítiques. També un àrea necessitada d’impuls i que estaria bé comptar amb un grup de voluntaris que s’hi dediquin. La proposta de feines és:
Fer el seguiment de les relacions que mantenim regularment.
Posar en marxa el seminari sobre la Crisi de l’Estat que hem de organitzar conjuntament amb CIEMEN.
Impulsar les relacions amb la Fundació Irla.
Seguir col·laborant amb el Grup Blanquerna.
Concretar i implementar una proposta de col·laboració amb la Fundació GADESO.
Mantenir i incrementar la col·laboració amb l’ UIB.
Seguir treballant amb les plataformes unitàries que ens ho proposin i amb les que coincidim. Per ara seguirem treballant amb la plataforma contra el TTIP i seguirem participant activament en la constitució d’una plataforma per un finançament just.
Seguirem treballant amb les entitats i/o col·lectius dels que formem part:
- Col·lectiu Alternatives. Cal aconseguir que aquest col·lectiu se conformi com un referent del pensament d’esquerres en el camp de l’economia, tant per la societat com per les institucions.
- Xarxa de Renda Bàsica. Assumir les tasques que la participació d’aquesta xarxa pressuposa i continuar la tasca de divulgació de la Renda Bàsica.
- Fiare Banca Ètica. Segui col·laborant amb la promoció de la Banca Ètica.
- Associació Mercat Social de les Illes Balears. Seguir treballant per la implantació d’aquesta entitat i els seus objectius a la societat de les Illes. Col·laborar per què se pugui fer amb èxit la III fira del Mercat Social i impulsar el treball per un pacte social per l’economia social a les Illes.
6.- Àrea d’administració, organització i funcionament. A pesar de què hem aconseguit que el número de voluntaris que col·laboren activament a les Fundacions és molt significatiu, si tenim present els distints espais de treball, l’Altra Mirada o el propi Consell de les Fundacions i que tenim el finançament imprescindible per cobrir les despeses bàsiques del nostre programa d’activitats, si volem complir aquest pla de feina pel curs 2016 – 2017 haurem de millorar en les següents qüestions:
Seguir incrementant el número de voluntaris a les distintes àrees i espais de treball
Incorporar a les persones més qualificades per aquestes tasques, fins i tot al Consell de les Fundacions, si és possible.
Seguir treballant per trobar nuclis amb qui puguem establir protocols de col·laboració a les altres Illes.
Implicar a la direcció i organització de MÉS amb el suport a les Fundacions.
Regularitzar la documentació de la Fundació Emili Darder.
Aconseguir un major finançament i molt específicament per poder desenvolupar les tasques de les àrees de Formació i Comunicació.