La Fundació Emili Darder, l’Ateneu Pere Mascaró i el sindicat STEI-i han homenatjat avui al darrer batle republicà Palma en el dia que es compleix el 75è aniversari del seu afusellament. A l’acte, que ha comptat amb la
col·laboració de l’IES Emili Darder i la llibreria Quart Creixent, i amb la
participació de la família Darder, ha assistit un centenar de persones.

El president de la Fundació Emili Darder, l’historiador Antoni Marimon, ha presentat l’acte. Marimon ha reivindicat la figura del batle republicà recordant el seu paper actiu, des de la Batlia de Ciutat, en la generalització d’una sanitat i una educació públiques. I també ha volgut recordar les figures d’Alexandre Jaume, Antoni Ques i Antoni Mateu, companys d’Emili Darder que varen ser assassinats el mateix dia.

Els alumnes de l’IES Emili Darder han llegit una entrevista real que va concedir Darder a un diari de l’època. A continuació, l’escriptor Guillem Rosselló Bujosa (autor de la novel·la sobre el batle republicà, Tacats de sang) ha escenificat una emotiva recreació literària de les darreres hores de vida de Darder, abans de ser afusellat pels feixistes a primera hora del matí del 24 de febrer de l’any 1937.

Finalment s’ha fet una ofrena floral a la memòria del batle republicà al mur on va ser assassinat, davall la placa commemorativa en homenatge a les víctimes de la repressió i al costat del Mur de la Memòria (inaugurat durant el passat mandat). Biel Barceló (patró de la Fundació Emili Darder i secretari general del PSM-EN), Biel Caldentey (secretari general de l’STEI-i), Miquel Rosselló (president de l’Ateneu Pere Mascaró) i Maria del Carme Cano Darder (néta d’Emili Darder) hi han dipositat rams de flors en representació de les entitats convocants i de la família del polític.