Trobada dels membres de l’Institut a l’Alguer-Sardenya el setembre2013

“... a qui no agrade que es parle, s’escriga o es pense en català; és la mateixa gent a qui molesta que es parle, s’escriga o es pense” Ovidi Montllor

El Ministeri d’Indústria del govern de l’Estat espanyol, amb la seva resolució notificada a Acció Cultural del País Valencià (ACPV) obligava a tancar dimarts el senyal de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació al País Valencià, després de prop de 30 anys d’emissió ininterrompuda.

Davant d’una nova amenaça de sancions multimilionàries i la passivitat de nou del govern valencià, ACPV propietària dels repetidors, ha decidit el tancament i la preparació de les corresponents al•legacions a la carta rebuda del Ministeri aquest 17 de gener de 2014.

En tan sols tres anys, les accions judicials empreses pels governs valencians i central del PP han forçat a tancar totes les emissores que abastaven el conjunt del País Valencià. Només queden algunes ràdios i televisions comarcals que encara, a dia d’avui, resisteixen. La totalitat de cadenes depenents del govern valencià com les que depenen del govern català han estat clausurades.

Volem recordar el conjunt de mesures que els governs del PP estan executant, amb la única finalitat d’esborrar la identitat cultural pròpia arreu dels territoris de parla catalana. A tall d’exemple no exhaustiu, podem fer menció a la llei de Trilingüisme a les Illes o la darrera Llei de Símbols aprovada en la mateixa comunitat; a Aragó canviant el nom del català de la Franja per LAPAO ( Lengua Aragonesa Propia del Aragón Oriental) i en el País Valencià, el tancament de les emissions de TV3 o ara de Catalunya Ràdio, com la persecució sistemàtica i prohibicions d’actes culturals.

En aquests moments, amb el tancament de les emissions al País Valencià de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació ja no queda cap emissora, excepte alguna emissora d’àmbit comarcal o local, que emeti en llengua valenciana ( van tancar Canal 9, Nou2, Ràdio 9 i Ràdio SÍ) que s’afegeixen al tancament de les emissions de TV3 i Cat Ràdio.

No podem oblidar que la iniciativa legislativa popular, “Televisió sense fronteres”, que va recollir finalment 650.650 signatures degudament acreditades es va presentar al congrés espanyol i va ser rebutjada, sense negociar res, per la majoria absoluta del PP.

Des de l’ITMB volem denunciar aquests fets que vulneren els tractats i acords internacionals sobre els drets lingüístics i la diversitat cultural; així com la Carta Europea de Protecció de les Llengües Regionals o Minoritàries; i que també vulneren els principis i drets reconeguts en la Constitució espanyola.

Unes mesures que el seu únic objectiu són l’ofensiva contra el català i les expressions culturals inherents al mateix. Aquests fets també suposen un atac a la llibertat d’informació i pluralitat de la mateixa. Un absurd gest d’autoritat que demostra les seves febleses i alhora ens enforteix com a poble.

Des de l’ITMB volen dir, ben clar i ben alt, que podran silenciar les televisions i les ràdios d’un poble, però no ens faran callar ni podran callar la gent ni la llengua d’un poble.

I per tant:

1. Denunciem la persecució sistemàtica de la llengua catalana per part dels governs del PP de l’Estat espanyol, de les Illes, d’Aragó i del País Valencià. Accions i decisions fetes des de la força i la constant i obsessiva persecució de la llengua pròpia dels nostres territoris, fomentant la seva disgregació i pretenent una uniformització cultural, sota l’hegemonia de la llengua castellana.

2. Rebutgem l’ordre de tancament del Ministeri d’Indústria a petició del Govern valencià i demanem el compliment dels tractats internacionals signats per l’Estat espanyol sobre diversitat cultural i drets lingüístics, també emparats per la Constitució Espanyola.

3. Denunciem la passivitat del govern valencià front la denúncia per part d’una entitat d’aquestes emissions radiofòniques i tal com ja varen fer amb el tancament de TV3 i Canal 9

4. Reivindiquem l’espai comunicatiu propi català i la pluralitat informativa, com expressió de la diversitat cultural, els drets lingüístics i el dret a la informació plural de la ciutadania.

5. Reiterem el nostre suport i reconeixement a la tasca de molts ciutadans i ciutadanes del País Valencià per protegir, fomentar i garantir les expressions en la seva pròpia llengua, reconeixent el paper rellevant i fonamental d’ACPV.

6. No volem oblidar la situació de feblesa del català a la Catalunya del Nord i la pèrdua de senyal de TV3; o la persecució de la llengua per part del govern del PP de l’Aragó.

7. Instem al Govern de la Generalitat de Catalunya, vistes les actuacions i decisions del govern de la Generalitat Valenciana, a cedir els senyals de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), atenent la sentència del Tribunal Suprem, de 5 de desembre de 2012, on afirmava que “la difusión de aquellas emisiones televisivas más allá de los límites territorialers de la CA de Catalunya era y és sin duada lícita” que plantejava la necessitat de donar cobertura legal a aquesta activitat lícita. El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, al gener del 2013, també es va pronunciar en termes similars.