Una cinquantena de militants i simpatitzants d’IniciativaVerds s’han reunit avui a Can Alcover (Palma) a l’Escola d’Estiu coorganitzada amb l’Ateneu Pere Mascaró. El tema de l’escola d’enguany ha estat l’ecosocialisme, una opció ideològica que “integra els valors del socialisme i l’ecologia política, avui més vigents que mai per fer front a un canvi de sistema i de règim cada cop més antidemocràtic, i depredador de les persones i del medi ambient”.
El coordinador d’IniciativaVerds, David Abril, ha recordat que “Balears no és el Carib”, i que per tant “no ens serveixen les receptes del PP per sortir -segons ells- de la crisi, tornant apostar per més ciment, i per reconvertir zones turístiques només pensant en els interessos d’una part del sector hoteler, i a esquenes de la gent, del territori, i de la resta de sectors econòmics”.

“Apostar per l’ecosocialisme a nivell de les nostres Illes significa, per començar, fer-nos la pregunta/objectiu de què s’ha de fer perquè el milió d’habitants que tenim i les generacions futures puguin viure dignament, i en equilibri amb el territori”, ha afirmat Abril, qui ha recordat en aquest sentit “la importància de les experiències locals i socials de canvi, com el nou agrocooperativisme, els pressuposts participatius, la banca ètica o les iniciatives d’economia social, com a utopies quotidianes que fan possible el canvi de sistema des de l’exemple i la realitat concreta”.

A l’escola han intervingut Ricard Gomà, regidor i portaveu d’ICV a l’Ajuntament de Barcelona i professor de Ciència Política de la UAB i Cristina Domingo, psicopedagoga i responsable de Dones amb Iniciativa d’IPV, qui ha parlat sobre ecofeminisme.
Després del dinar fred, es celebrà la taula rodona sobre el trànsit entre els fils “roig i verd” que caracteritzen l’ideari ecosocialista, juntament amb el feminisme, i a la qual participaran Josep Foguet (professor i expresident del GOB-Menorca), Miquel Àngel Llauger (exdiputat verd i escriptor) i Marian Suàrez (exdiputada i professora).

L’escola ha comptat també com a material de debat amb la reedició d’una selecció de textos del Manifest Ecosocialista publicat el 1990 per Carlos Antunes, Pierre Juquin i altres intel•lectuals i activistes que ja fa una vintena d’anys reivindicaven la necessitat d’un altre món possible.
Aquest document el trobareu en pdf a continuació i a la secció de documents.

PDF - 1.5 Mio
manifestecosocialista_1_.pdf

Extractes del Manifest Ecosocialista, edició 1990