Amb motiu del 25 aniversari de la seva mort, el 29 d’octubre de 1989, la Confederació de CCOO Illes Balears i la Fundació Ateneu Pere Mascaró reteren un reconeixement a la figura del dirigent sindical i co-fundador de CCOO Marcos Peralta Morcillo.

Moderà l’acte Lila Thomàs de l’Ateneu que començà recordant la figura de Marcos tal com el va conèixer en els anys de la clandestinitat.

L’historiador David Ginard glosà la seva figura, i recordà les paraules textuals den Marcos en l’entrevista que li féu en l’any 1986 en Toni Company, entrevista publicada al segon volum de Treballadors, Sindicalistes Clandestins publicat per Documenta i l’Ateneu.

A continuació l’escriptor Antoni Serra contà els seus contactes amb en Marcos i en Guillem Gayà, en els difícils anys 60 ,a Palma, en plena dictadura franquista.

Antoni Maria Thomàs, periodista i director teatral explicà també les relacions amb en Marcos Peralta, els inicis dels anys 70 en l’etapa de lluita clandestina a Mallorca.

Finalment la Secretària General de CCOO Katiana Vicens tancà l’acte recordant que al sindicat tenen l’arxiu de tots aquells anys i que estan oberts als investigadors. Recordà els difícils moments que viu el sindicalisme i el moviment obrer.

A continuació hi hagué interessants aportacions del públic que glosaren la figura d’aquest dirigent obrer, volem destacar la d’en Manolo Cámara ex-secretari del sindicat i d’en Claudio Bonilla gendre d’en Marcos que parlà en nom de la família.