El proper setembre, de la mà de l’Associació Mercat Social, de la qual formem part les fundacions Darder-Mascaró, arriba la 5ª Fira del Mercat Social, enguany acompanyada de la Setmana de les Economies Transformadores. Aquí teniu el dossier dels actes que s’estan organitzant!

1. L’associació Mercat Social, espai de trobada de les entitats de l’economia social i solidària

Mercat Social som una associació de l’àmbit de les Illes Balears que agrupa diferents entitats que treballam en el camp de l’economia social i solidària, des de cooperatives de treball a ONGDs. Feim feina en xarxa entre nosaltres i també amb altres xarxes de mercat social d’arreu de l’Estat.

L’associació va néixer amb la voluntat de construir un espai de trobada i feina en comú de les iniciatives de l’economia social i els consumidors, per tal d’articular un mercat social en xarxa, que es mogui per criteris de solidaritat, cura de les persones i el medi ambient, així com de criteris de consum responsable. En l’actualitat, la junta del Mercat Social la componen: REAS-Balears, Federació de Cooperatives de les Illes Balears, Som Energia, S’Altra Senalla, Ateneu Pere Mascaró i Associació de la Producció Agrària Ecològica de Mallorca (APAEMA).

L’economia social i solidària representa ja prop del 2% del PIB de les Illes Balears i milers de llocs de feina estables, molts d’ells lligats a la cura de les persones i la terra, però també a altres sectors i serveis com la informàtica, la mobilitat o l’energia. Des del Mercat Social volem potenciar-la, perquè des de les administracions es reconeix la importància de les alternatives econòmiques -amb les clàusules socials i mediambientals impulsades la passada legislatura o el Pla Director de l’Economia Social 2018-2022, que preveu arribar al 5% del PIB en aquest període. Però sobretot, perquè és necessari apostar per iniciatives econòmiques que tenguin com a primer objectiu les persones i el medi ambient i la seva cura, i que apostin per formes democràtiques d’organitzar-se, produir, distribuir i consumir.

Una de les iniciatives que hem impulsat ha estat la celebració des de 2015 de la Fira del Mercat Social, en un format que permet visibilitzar una vegada a l’any aquesta feina en comú i les xarxes que hem anat teixint amb altres entitats i empreses.

2. La 5a. fira del Mercat Social i la Setmana de les Economies Transformadores

El proper dissabte 28 de setembre celebrarem la 5a. Fira del Mercat Social, que com sempre arreplegarà les entitats i iniciatives amb les quals hem anat treballant. Enguany la fira incorporarà la novetat d’una Install-Party, una passarel·la des d’on qualsevol persona podrà conèixer i fins i tot contractar, si fos el cas, serveis de consum habitual que van des de la mobilitat, l’electricitat, l’alimentació, a serveis ofertats baix els criteris ètics i productius de l’economia social i solidària que defensam des del Mercat Social.

Els dies previs a la fira, durant la setmana del 20 al 28 de setembre, celebrarem la Setmana de les Economies Transformadores, on tots els dies de la setmana hi haurà activitats a diferents indrets de Mallorca organitzades per les entitats membres de l’Associació Mercat Social per tal de donar a conèixer l’economia social i solidària, els seus actors i iniciatives, les finances ètiques i el consum responsable.

El lema d’enguany és «Aquesta setmana ho arreglam», per tal d’apel·lar a la responsabilitat social i ecològica que totes i totes exercim a través del consum, i a la urgència d’actuar ja i no deixar el nostre compromís «per a un altre moment» davant l’emergència climàtica. De fet, la Setmana de les Economies Transformadores coincideix amb la vaga climàtica convocada a nivell mundial.


3. Programa d’actes (provisional)

Divendres 20 de setembre

  • Parking-Day(coincidint amb la Setmana europea de mobilitat sostenible). A les immediacions de La Misericòrdia, Palma. Organitza: Ecotxe.

Dilluns 23 de setembre

  • Jornada tècnica sobre Empreses d’inserció. Sala d’actes de la FELIB (General Riera, 111), 9:30-13:30 h. Organitza: REAS-Balears

Dimarts 24 de setembre

  • Microteatre: «Què és una cooperativa?» i col·loqui posterior. Teatre Sans, 19:30 h. Organitza: UCTAIB.

Dimecres 25 de setembre

  • Inauguració del curs «Economia Social i finances ètiques», amb conferència a càrrec de Carlos Askunze, president de REAS, Red de Redes de Economía Alternativa y Solidaria. Ca n’Oleo, 19 h. Organitza: Fundacions Darder-Mascaró.

Dijous 26 de setembre

  • Presentació del Fòrum Social Mundial de les Economies Transformadores (FSMET), a càrrec de Carlos Azkune, comitè organitzador del FSMET 2020. Ca n’Alcover, 10:30h. Organitza: REAS-Balears.
  • Presentació del 2on. Informe sobre Finances Ètiques i Sostenibles a Europa, a càrrec de Jordi Ibàñez. Ca n’Oleo, 19 h. Organitza: GIT-Fiare Illes Balears.

Divendres 27 de setembre

  • Suport a les accions al voltant de la Vaga Climàtica.

Altres activitats:

  • Degustacions i promocions de productes de comerç just a Palma, Inca, Manacor i Llucmajor. Organitza: Federació S’Altra Senalla
  • Activitats de dinamització a les delegacions de la fundació Deixalles a Inca (dimecres 25), Palma (divendres 27) i tenda del carrer Blanquerna (dilluns 23). Candy Kane Queen, artista multidisciplinària i cantant drag queen, visitarà centres de Deixalles on farà un espectacle breu amb cançons, monòlegs i molt d’humor, per apropar al públic l’essència de les economies transformadores des de la seva perspectiva transgressora, transfigurada i transversal. Una funció que incita, de forma amena i divertida, a promoure el canvi als nostres hàbits de consum. Organitza: Fundació Deixalles.
  • Tast de productes ecològics i visita a finca d’agricultura ecològica a Binissalem. Organitza: APAEMA.

Dissabte 28 de setembre: Fira del Mercat Social (La Misericòrdia, Palma).

  • Install-partyde serveis alternatius
  • Paradetes d’entitats, empreses i iniciatives de l’economia social
  • Jocs interculturals dels cinc continents
  • Diàlegs sobre el paper dels espais cogestionats en la promoció de l’economia social i solidària, amb Geltoki (Pamplona), Coopolis (Barcelona) i Ajuntament de Palma
  • Ballada popular de danses tradicionals europees per les economies transformadores, a càrrec de Folk a mà
  • Servei de cura d’infants

Portfolio