L’espai de reflexió de les fundacions i entitats de l’esquerra sobiranista dels pobles de l’estat s’està consolidant
Nota de premsa del Secretariat del Fòrum Sobiranista de valoració de la Reunió Plenària i la Primera Escola Sobiranista celebrades a Donostia els recents 13, 14 i 15 de febrer de 2020.
1: Volem destacar l’enfortiment del Fòrum Sobiranista.
Aquest ha estat el Plenari amb més àmplia participació de la història del Fòrum. Excepte alguna absència per problemes d’agenda, pràcticament totes les entitats permanents van estar presents i es van sumar un important nombre d’entitats observadores i/o convidades. La reunió va servir per a presentar a les noves entitats que s’han acostat al fòrum i perquè elles tinguessin un primer contacte amb la nostra dinàmica. Quant als temes tractats i els compromisos adquirits, cal destacar que el Fòrum està ja en una fase nova de la seva trajectòria, en la qual a més de les habituals rondes de contrast de les visions de cada entitat-territori es concreten els passos a donar i s’assumeixen nous reptes. Podem dir per tant que aquest espai s’ha consolidat i hi ha una notable fluïdesa entre les entitats que ho componen.
2: Bon resultat de la Primera Escola Sobiranista
Per primera vegada, més de 150 persones dels pobles de l’Estat hem compartit una activitat de formació i reflexió. L’Escola ha deixat un meravellós sabor de boca en les persones que han participat en ella. La metodologia va permetre un gran nivell de participació i hem de dir que no sols hem cobert els objectius que ens havíem marcat sinó que fins i tot el resultat ha superat les nostres expectatives. L’Escola ha servit per a teixir relacions, tal com volíem. Molta gent s’ha conegut o ha reprès velles relacions i les idees han fluït amb bastant facilitat, generant espais de confiances que poden ser molt importants en el futur.
Hem reflexionat sobre els reptes del sobiranisme en el segle XXI, prestant especial atenció a la crisi en el Regne d’Espanya i el panorama internacional. El sobiranisme emancipador està creixent en diferents parts d’Europa i hem constatat que ofereix un horitzó compartit de superació de totes les formes de dominació i exclusió. Enfront de l’esgotament o la feblesa d’altres propostes, el sobiranisme d’esquerres combina unes arrels profundes i sòlides amb la capacitat de reinventar-se contínuament per a respondre als reptes de l’època que ens ha tocat viure.
L’Escola ha servit per a compartir idees, acostar punts de vista i compartir la conveniència de pensar i actuar en comú des del respecte a les estratègies auto-centrades de cadascun dels nostres pobles.
3: Denúncia rotunda d’una agressió masclista.
Hem de denunciar un fet que torna a posar sobre la taula la persistència de la violència masclista. Una de les persones participants a l’Escola va sofrir una agressió durant l’espai d’oci posterior a l’Escola, per part d’una persona que res tenia a veure amb aquesta. L’agressió va trobar una resposta immediata per part d’altres persones que havien participat en l’Escola..
Ens trobem davant un problema estructural al qual hem d’enfrontar-nos en totes les esferes de la vida social, des de l’oci fins al treball. Volem expressar la nostra ràbia, la nostra preocupació i la nostra solidaritat i afecte a la persona que va sofrir aquesta agressió i als qui immediatament la van ajudar en un moment tan dur.
Creiem que com a Fòrum d’entitats sobiranistes compromeses amb l’emancipació feminista, això ha de convidar-nos a la reflexió i a adoptar mesures preventives i propositives. Hem assumit aquest compromís, que desenvoluparem en els pròxims mesos.