FER DEMOCRÀCIA ECONÒMICA DES DELS MUNICIPIS

El passat dijous 7 de juny es va celebrar al Centre Bit d’Inca la jornada de formació «Sindicalisme i municipi»,coorganitzada per les fundacions Darder-Mascaró i el sindicat Comissions Obreres (CCOO), i adreçada a delegades i delegats sindicals per tal de debatre la necessitat que el sindicalisme sigui present en el primer esglaó del sistema democràtic que és l’àmbit local.

Després de la presentació del president de les Fundacions, Miquel Rosselló, i el secretari general de CCOO de les Illes Balears, Josep Lluís Garcia, els sindicalistes Pepa Ramis i Pep Ginard varen reivindicar un sindicalisme social, que recuperi els orígens del sindicalisme, i es reconegui i relacioni tant amb els moviments socials a nivell municipal, com amb els Ajuntaments.

Per la seva part, David Abril va repassar els diferents espais i mecanismes de participació on els sindicats en tant que organitzacions representatives de la classe treballadora poden ser presents i intervenir en la realitat municipal, i Sílvia Montejano parlà de les experiències pràctiques que des de CCOO han viscut en aquests espais, especialment a l’Ajuntament de Palma amb la creació del Pacte local per l’ocupació.

Pep Valero, secretari tècnic del Consell Econòmic i Social, va abordar el nivell d’incidència que poden tenir els pressuposts municipals en el model econòmic dels municipis, a partir de l’experiència de Marratxí. Alice Weber, regidora d’educació i ocupació a Inca, va recordar els lligams entre l’educació i el món del treball i va exposar la tasca feta des d’aquesta àrea a l’Ajuntament de la capital del Raiguer, i Joan Manera des del Consell de Mallorca va explicar com des dels programes de cooperació local miren d’incidir en el el canvi de model econòmic des de la promoció de l’economia local.

La jornada es va tancar amb la intervenció de Josep Lluís Garcia, qui va destacar la importància dels Pactes locals d’ocupació com una eina de concertació i de participació per transformar des de baix l’economia i les relacions laborals.

En aquesta primera sessió hi han participat una trentena de persones, en una experiència que ha resultat molt positiva i es repetirà a altres pobles de Mallorca i les Illes, i les fundacions Darder-Mascaró i el sindicat CCOO elaboraran un material didàctic sobre la temàtica.