El passat dia 24 de febrer, es realitzà la primera tertúlia de l’Ateneu. El títol de la mateixa era sobre les crisis econòmiques a les Illes. Els ponents Ferran Navinés i Bernat Riutord ens presentaren una llarga introducció, que derivà en un interessant anàlisis comparatiu entre les dues teories econòmiques que han analitzat i justificat el capitalisme: el monetarisme i el keynesianisme.
La xerrada de Ferran fou prou aclaridora i il•lustrativa dels principis de cadascuna d’elles, i especialment del seu arraconament i del seu revifament, des de els finals dels anys 90 del segle XIX, la postdepresió del 29, la segona guerra mundial, i l’estat del benestar fins els anys seixanta; les crisis dels 70 del segle XX , el neoliberalisme i el paper de l’estat en la carrera armamentística; la caiguda del mur de Berlín, l’etapa de capitalisme transnacional i de la desregulació internacional, fins a l’època actual de crisi econòmica i financera.
Quan es comparen les realitats econòmiques temporals amb les onades de crisis de cicle llarg degudes a les revolucions tecnològiques, va ser prou significativa la comparança. Es va evidenciar la fal•làcia de que el mercat regula i empeny l’economia com promou el monetarisme. A mig i a llarg termini, ni en termes de creació d’ocupació, inflació o generació de rendes es més eficaç i eficient el monetarisme. En canvi si es més desigual i injust en la redistribució de les rendes.
Tan Ferran com Bernat, incidiren en el caire polític i d’interessos que hi ha al darrera de cada escola. Va ser molt interessant les correlacions entre el debat econòmic i les batalles politiques, en els diferents contexts del segle XX i principis del XXI.
A la vegada dintre el keynesianisme, hi ha corrents més agosarades i innovadores de l’estudi econòmic, com es l’escola evolucionista, que incorpora algunes tesis de Marx sobre les crisis en el capitalisme i les seves causes.
Aquesta llarga introducció es fa fer per situar el context teòric del llibre “L’economia Balear. 1970-2010. De Miquel Alenyar i Ferran Navinés. Coordinadors. Edicions Documenta Balear. Palma 2010.
Precisament, s’inicià la tertúlia per debatre la gran profusió d’idees i conceptes sorgits, que ens permetien entendre l’evolució econòmica i política global del que ha passat aquests anys, tan allunyada del mite ideològic de la teoria ortodoxa liberal, que s’ha tornat dogma de fe en la majoria de facultats d’economia.
Els ponents convidats varen acceptar tornar a venir a fer una segona tertúlia per parlar en concret de les Illes, i els demés ens enganxarem a parlar i debatre fins a les 21’30, perquè ja se tenia que tancar C’an Alcover .
Josep Valero